روش تجزیه و تحلیل موقعیت
در یک کسبوکار هدف انجام تجزیه و تحلیل موقعیت رسیدن به درکی درست از اینکه ما در حال حاضر کجا هستیم؟ شرایط فعلی ما چیست؟ سازمان ما واقعاً چه میگذرد؟ در اصل ما با آنالیز موقعیت به شکل واقعبینانهای وضعیت فعلی سازمان و چشمانداز آن را مشخص کنیم تا بتوانیم یک استراتژی فروش و بازاریابی معناداری را تدوین کنیم. در واقع روند تجزیه و تحلیل موقعیت به شما کمک میکند تا بفهمید که کسبوکار شما در حال حاضر کجاست و کجا میخواهد برود و چگونه میتواند به جایگاهی که مد نظرتان است برسد. با استفاده از این روش تجزیه و تحلیل میتوانید از نقاط قوت خود استفاده کرده و نقاط ضعف را اصلاح یا به حداقل برسانید.
زمانی که در یک سازمان نقاط ضعف و قوت با فرصتها و تهدیدها مقایسه شده و در مقابل یکدیگر قرار میگیرند ما به اطلاعاتی قابل توجه و معناداری از شرایط و یتانسیل سازمان خود میرسیم. در حقیقت کار اصلی تجزیه و تحلیل موقعیت، کنار هم قرار دادن تمامی این اطلاعات است. این کار باعث میشود تا ما بتوانیم در سازمان خود مسائل مهم را ارزیابی و اولویتبندی کنیم . در واقع هدف اصلی تجزیه و تحلیل موقعیت رسیدن به این موقعیت است.
چه کسانی مسئول انجام تجزیه و تحلیل موقعیت هستند
در یک سازمان مدیر عامل یا مدیر ارشد اجرایی این مسئولیت را دارد تا اطمبنان حاصل کند که آیا پروسه تجزیه و تحلیل موقعیت برای توسعه استراتژی های بازاریابی و فروش مناسب است یا خیر. در کنار آن این تیم استراتژی است که مسئول جمع آوری اطلاعات در مورد وضعیت شرکت ، آنالیز اطلاعات و تهیه و ارائه گزارش تحلیل موقعیتی را بر عهده دارد.
تعاریف تحلیل موقعیت
تجزیه و تحلیل موقعیت فرآیندی است که ما نیازهای مشتریان خود را بفهمیم. برای رسیدن به این درک لازم است که از روشهای ترکیب تکنیکهای جمعآوری اطلاعات از دیدگاههای درون سازمانی و برون سازمانی استفاده کرد. این کار برای انجام برنامه ریزی استراتژیک سازمان به ما کمک میکند. در واقع تجزیه و تحلیل موقعیت به شناسایی، ارزیابی و برنامهریزی برای نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهایی که کسبوکار شما با آنها مواجه است میپردازد. این روش آنالیز موقعیت با عنوان تحزیه و تحلیل SWOT نیز شناخته میشود. SWOT مخفف چهار عبارت نقاط قوتها (Strengths)، نقاط ضعف (Weakness)، فرصتها (Opportunities) و تهدیدها (Threats)است.
در پروسه تجزیه و تحلیل موقعیت چه کارهایی انجام میشود
- تجزیه و تحلیل موقعیت به صورت مقدماتی
- ارزیابی وضعیت شرکت
- ویژگیهای امتیازدهی
- تجزیه و تحلیل دادهها
- گزارش تجزیه و تحلیل موقعیت
فرمهای روش تجزیه و تحلیل موقعیت
- فرم تجزیه و تحلیل SWOT
- فرم تجزیه و تحلیل رقابتی
- فرم گزارش تجزیه و تحلیل موقعیت
امروزه حتی کوچکترین شرکتها نیز به سرعت به یک محیط کاری بسیار پیچیده تبدیل میشوند. مدیریت هر سازمان یا کسب و کاری در هر ابعادی با چالشهای خاص خودش مواجه است. شما به عنوان رهبر و مدیر کسبوکار باید با افزایش مقررات و ایجاد فضایی رقابتی سازمان خود را مدیریت کنید. قوانین قدیمی برای مدیریت کسب و کار موثر نیستند و معمولاً هم قوانین جدید پیچیدهتر هستند. با همه این موارد، این سوال مطرح است که چگونه می توانید پیچیدگیها و مشکلات را در کسب و کار خود کاهش دهید؟ روش آنالیز و تحلیل موقعیت یکی از راهکارها است. روش های دیگر کدامند؟
مروری بر حقایق
- در پنج سال گذشته مقررات مربوط به کسبوکارهای کوچک ۳۶ درصد افزایش داشته است.
- رقابت به سرعت در حال رشد است. در پایان قرن بیستم سهم آمریکا از تولید ناخالص داخلی جهان از ۴۰ درصد (در پایان جنگ جهانی دوم) به حدود ۲۰ درصد کاهش یافت. امروزه مشتریان خواهان بهبود کیفیت (ISO 9001)، قیمتگذاری مناسب و تحویل به موقع هستند. این موارد خواستههایی هستند که برای برآورده شدنشان نیاز به اعمل فشار بیشتر بر کسب و کارهای کوچکتر است.
- ده سال پیش تعداد کسب و کارهای کوچکی که از نرم افزارهای حسابداری استفاده میکردند بسیار کم بود. این کسب و کارها معمولا دارای یک شبکه محلی بودند و اکثرشان ایمیل یا وبسایت خاصی نداشتند. امروزه داشتن ایمیل و وب سایت برای کسبوکارهای کوچک امری عادی است. بنابراین امروزه برای مسائل و چالشهایی مربوط به استفاده درست از اینترنت، امنیت اطلاعات، آموزش یا امنیت نرم افزاری نیز وجود دارد.
بسیاری از افراد به موضوع اعتقاد دارند که دنیای فروش و بازریابی امروز دست خوش تغییرات الگویی واضح و مشخص قرار گرفته است. امروزه با فرصت تجارت بینالمللی ایجاد کرده است علاوه بر اینکه خطرات و ریسکهایی زیادی با خود دارد. امروزه با وفق پیدا کردن و همسو شدن با این مسائل ما شاهد رشد و گسترش کسبوکارها در بازار جهانی هستیم. ذکر این نکته مهم است که هر چه یک کسب و کار کوچک بیشتر عمر کند، پیچیدگی آن نیز بیشتر میشود. بنابراین، کم کردن پیچیدگیها نیز به مراتب دشوارتر خواهد بود. همچنین این پدیده بر کسبوکارهای کوچک که معمولا منابع محدودی دارند بیشتر از سازمانهای بزرگ تأثیر میگذارد. در مجموع باید گفت که امروزه کسب و کارهای کوچک، چیزهای بیشتری برای به دست آوردن، از دست دادن، پیگیری و رعایت کردن دارند.