The Most Cost-Effective Marketing Strategies for Startups
بازاریابی اهمیت زیادی بر رشد استارتآپها دارد. کسب و کارهای جدید برای موفق شدن به جلب توجه و ایجاد مخاطب نیاز دارند. با این حال، همهی استارتآپها بودجه بازاریابی زیادی ندارند. معمولا مدیران استارتآپها به منظور افزایش بازده هزینههای بازاریابی خود، بر مقرون به صرفهترین استراتژیها تمرکز میکنند. خوشبختانه، شیوههای بازاریابی آنلاین و آفلاین مختلفی برای رفع این نیازها در دسترس هستند. در این مقاله بهترین استراتژیهای بازاریابی که استارتآپها میتوانند از آنها استفاده کنند را بررسی خواهیم کرد.
۱. حضور آنلاین خود را در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی افزایش دهید
بازاریابی رسانههای اجتماعی یکی از مقرون به صرفهترین استراتژیهای بازاریابی دیجیتال است که استارتآپها میتوانند از آن استفاده کنند. کسب و کارها میتوانند با حداقل میزان هزینه کردن (یا حتی بدون هزینه)، حضور آنلاین خود را افزایش دهند.
طبق آمار گردآوری شده توسط HubSpot، بیش از ۴.۵۵ میلیارد نفر در سراسر جهان در رسانههای اجتماعی حضور دارند. در سال ۲۰۲۰ روزانه ۱.۳ میلیون کاربر، عضو رسانههای اجتماعی میشدند.
گسترده بودن پلتفرمهای رسانههای اجتماعی به شما این امکان را میدهد تا تقریباً بتوانید به هر کسی دسترسی پیدا کنید. از آن جایی که مردم تمایل دارند زمان زیادی را در رسانههای اجتماعی صرف کنند، این پلتفرمها، مؤثرترین راه برای ارتباط با مخاطبان به شمار میآیند. همچنین میتوانید بازاریابی در این بسترها را به صورت رایگان انجام دهید.
پروفایلهای رسانههای اجتماعی استارتآپ خود را در همان پلتفرمهایی که مخاطبان هدف شما از آنها استفاده میکنند، ایجاد کنید. فیس بوک، توییتر، اینستاگرام، واتسآپ و تیک تاک جزو پرکاربردترین پلتفرمها میباشند.
۲. پایه و اساس بازاریابی خود را از طریق یک وبسایت حرفهای ایجاد کنید
وبسایت، بخش مهمیاز هر استراتژی بازاریابی به شمار میآید. وبسایت شما پایهای است که بقیهی تلاشهای بازاریابی و تبلیغات شما بر اساس آن ایجاد میشوند. در واقع وبسایت، مکانی را فراهم میکند که افراد میتوانند پس از کشف تجارت شما از طریق کانالهای بازاریابی، به آن مراجعه نمایند.
پستهای رسانههای اجتماعی، ایمیلها، تبلیغات آنلاین پولی و تبلیغات چاپی باید کاربران را به صفحهی فرود خاصی هدایت کنند. همین موضوع باعث میشود تا نیاز به داشتن وبسایت احساس شود.
اینترنت گزینههای مختلفی برای راهاندازی وبسایت با بودجهی محدود، فراهم میکند. هر کسی که کمیدانش فنی داشته باشد میتواند با استفاده از ابزارهای ساده مانند وردپرس یک وبسایت جذاب ایجاد کند. آژانسهای طراحی وبسایت نیز معمولا بستههای مقرون به صرفهای برای طراحی وبسایت حرفهای ارائه میکنند.
۳. برای جذب مخاطب استفاده کنید از ایمیل مارکتینگ
ایمیل مارکتینگ یکی از شیوههای اصلی بازاریابی دیجیتال است. همچنین یکی از بهترین استراتژیهای بازاریابی کم هزینه و مقرون به صرفه نیز به شمار میآید. شما میتوانید با بودجهی کم، به افراد زیادی دسترسی پیدا کنید.
نزدیک به ۴.۳ میلیارد نفر به طور منظم از ایمیل استفاده میکنند و همین موضوع باعث میشود تا بازار ایمیل تقریبا به اندازه بازار رسانههای اجتماعی بزرگ شود. استارتآپها با هدفهای مختلفی از ایمیل مارکتینگ استفاده میکنند مانند آگاهی از برند و تولید لید. معمولا آدرس ایمیل کاربران از طریق اشتراک آنان در خبرنامهها یا لید مگنت به دست میآیند.
لید مگنت (Lead Magnet) شامل ارائه عنصر ارزشمندی به مشترکین است که در ازای ثبت آدرس ایمیل آنها در دسترس قرار میگیرد. به عنوان مثال، ممکن است که دسترسی به کتاب الکترونیکی، ویدیو، یا وبینار صرفا از طریق ثبت ایمیل مقدور باشد. میتوانید با استفاده از اتوماسیون ایمیل مارکتینگ (که برای سادهسازی تلاشهای بازاریابی مورد استفاده قرار میگیرد) به دنبال لیدها بگردید.
۴. به منظور ایجاد اعتماد، اقدام به تولید محتوای ارجینال نمایید
بازاریابی محتوا یکی از قدیمیترین روشهای ایجاد روابط و اعتماد با مصرفکنندگان میباشد. پس از ظهور ماشین چاپ، شرکتها شروع به تولید جزوههایی کردند که اطلاعات مفیدی را در اختیار مصرفکنندگان قرار میدادند. استراتژیهای بازاریابی مدرن هنوز از همان فرمول ابتدایی استفاده میکنند، اما غالبا محتوا به صورت آنلاین منتشر میشود.
بازاریابی محتوای آنلاین شامل پستهای وبلاگ، پستهای رسانههای اجتماعی و سایر محتوای توزیع شده از طریق کانالهای آنلاین میباشد. محتوا از طریق پرداختن به نگرانی یا سؤال خاص کاربران، اعتماد بیشتری را در مخاطبان ایجاد میکند.
برای مثال ممکن است که مخاطبان شما بخواهند دربارهی نحوهی عملکرد محصولتان، اطلاعات بیشتری کسب کنند. شما میتوانید محتوای آموزندهای تولید کنید که نشان دهد چگونه میتوان استفادهی بهتری از محصولات شما شود. ممکن است که این محتوا شامل آموزشها، راهنماها یا سؤالات متداول باشد.
همچنین تولید محتوا به رشد آگاهی از برند و رقابتی ماندن آن کمک میکند. بیش از ۹۰ درصد از کسب و کارها از بازاریابی محتوا به عنوان بخشی از استراتژیهای بازاریابی اصلی خود استفاده میکنند.
شما میتوانید حضور آنلاین خود را از طریق جذب ترافیک در وبسایت و همچنین کسب فالوور در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی افزایش میدهید. افزایش حضور آنلاین به شما کمک میکند تا وقتی که فردی کلمات کلیدی مرتبط با شما را جستجو میکند، بهجای آن که به سمت رقبای شما برود، جذب شما شده و از این طریق، بازدیدکنندگان بیشتری را جذب نمایید.
۵. بروشورها یا فلایرهای تبلیغاتی را در منطقهی محلی خود توزیع کنید
اکثر کسب و کارها به منظور دستیابی به مشتریان جدید و ارتباط با مشتریان فعلی، در کنار بازاریابی آنلاین از تاکتیکهای سنتی بازاریابی آفلاین نیز استفاده میکنند. در میان روشهای بازاریابی سنتی، توزیع بروشور و فلایرهای تبلیغاتی، مؤثرترین استراتژیهای بازاریابی سنتی به حساب میآیند که استارتآپهایی با بودجهی محدود میتوانند از آنها استفاده کنند.
همانطور که گفته شد، ارائهی محتوای مفید به مصرفکنندگان باعث اعتمادسازی میشود. بروشورها یا فلایرهای تبلیغاتی شما باید اطلاعات مربوطه را ارائه دهند. محتوا باید به مخاطبان شما کمک کند تا محصولات یا مزایای انتخاب استارتآپ شما را بهتر درک کنند.
۶. برای استارتآپ خود کارت ویزیت ایجاد کنید
کارتهای ویزیت نمونه دیگری از تبلیغات چاپی هستند که همچنان به طور مؤثری در دنیای دیجیتال باقی ماندهاند. کارت ویزیت به افزایش شناخت برند شما کمک میکند.
هر بار که شخصی کارت ویزیت شما را در کیف پول خود میبیند، نام استارتآپ شما و آن چیزهایی که ارائه میدهید را به یاد میآورد. این شناخت باعث میشود تا لیدهای بالقوه، درگیر برند شما باقی بمانند و آن را فراموش نکنند.
همچنین کارت ویزیت فرصتی برای ایجاد اثر ماندگار و هویت برند قدرتمند، فراهم میکند. میتوانید از ویژگیهای منحصر به فرد و خاص برای برجستهتر شدن کارت خود استفاده کنید. شکل سفارشی، مواد منحصر به فرد و طراحی ارجینال میتوانند کارت شما را به یاد ماندنیتر کنند.
به عنوان مثال، کارتهای پلاستیکی یا فلزی در مقایسه با کارتهایی که بر کاغذ چاپ میشوند، تأثیر بیشتری ایجاد میکنند. برخی از کارتهای ویزیت عملکردهای بیشتری نیز دارند مانند کارتهای ویزیتی که دارای خطکش، بوکمارک یا چند ابزار دیگر هستند.
۷. حمایت مالی یا شرکت در رویدادهای محلی
معمولا استارتآپها از طریق تبلیغات دهان به دهان اقدام به ایجاد شناخت برند میکنند. حمایت مالی یا شرکت در رویدادهای محلی به شما این امکان را میدهند تا برند خود را گسترش دهید و ارتباط قویتری با مشتریان بالقوه برقرار کنید.
بسیاری از استارتآپها از رویدادهای دانشجویی و دانشآموزی حمایت میکنند. معمولا دانشآموزان مشتاق کسب اطلاعات بیشتری دربارهی برند یا محصول جدید هستند. همچنین ممکن است که استارتآپها غرفههایی را در رویدادهای محلی (مانند جشنوارهها) اجاره کنند.
شرکت در رویدادهای محلی این فرصت را به شما میدهد تا شبکهسازی کنید. ممکن است ارتباطاتی ایجاد کنید که بتواند اهداف تجاری شما را پیش ببرند، مانند کشف فرصتهای بازاریابی مشترک با مشاغلی که ارزشهایی مشابه با شما دارند.
۸. ایجاد برنامهی ارجاعی برای پذیرندگان اولیه
کاری کنید که اولین مشتریان شما، استارتآپ شما را تبلیغ کنند. معمولا از برنامههای ارجاع برای تقویت اثربخشی استراتژیهای بازاریابی استارتآپها استفاده میشود. نزدیک به ۹۲ درصد از مصرفکنندگان به برندهایی که توسط افرادی که میشناسند معرفی شدهاند، اعتماد میکنند.
میتوانید از طریق برنامهی ارجاعی به مشتریان فعلی خود مزایایی را اختصاص دهید که به ازای ارجاع مشتری جدید قابل دریافت هستند. به عنوان مثال میتوانید برای هر ارجاع، تخفیف یا کالای رایگانی را به مشتریان دهید.
بسته به صنعتی که در آن فعالیت دارید، میتوانید از سیسیتمهای همکاری در فروش استفاده کنید. سیستمهای همکاری در فروش، نوعی از برنامههای ارجاعی هستند که در آن بازاریابان وابسته یا همکار، محصولات یا خدمات شما را تبلیغ میکنند و به ازای هر تراکنش کمیسیونی دریافت مینمایند.
۹. برای ارتقای استارتآپ خود، اپلیکیشن موبایل طراحی کنید
اپلیکیشن موبایل، روش مقرون به صرفهای برای علاقهمند کردن کاربران به استارتآپ شما است. پرداخت هزینه برای توسعه اپلیکیشن موبایل در مقایسه با سایر استراتژیهای بازاریابی که استارتآپها میتوانند از آنها استفاده کنند، روش مقرون به صرفهتری است.
اپلیکیشن موبایل برای شناسایی برند ابزار فوقالعادهای است چرا که استارتآپ شما را در ذهن کاربران تثبیت میکند. این اپلیکیشن، در گوشی یا تبلت آنها قابل مشاهده است. حتی ممکن است که اپلیکیشن، ویژگیهای محصولات یا خدمات شما را افزایش دهد. یکی از رایجترین نمونهها، استفاده از اپلیکیشنهای خدمات مشتری میباشد. این اپلیکیشن، مشتریان را به سادگی به خدمات مشتریان متصل میکند.
۱۰. هدفگذاری کنید و استراتژیهای بازاریابی خود را دنبال نمایید
استراتژیهای بازاریابی استارتآپها، نتایج یک شبهای را ارائه نمیکنند. باید به پیگیری پیشرفت خود ادامه دهید تا متوجه شوید که آیا تلاشهای شما نتیجه دادهاند یا خیر.
از Google Analytics برای نظارت و بررسی فعالیتهای آنلاین خود استفاده کنید. برای نظارت بر بازاریابی آفلاین مانند توزیعتراکت، از پلتفرمی مانند Oppizi استفاده نمایید. ردیابی نتایج به شما این امکان را میدهد تا استراتژیهای خود را تغییر دهید تا بتوانید میزان اثربخشی کمپینهای بازاریابی خود را به طور مداوم افزایش دهید.
چگونه میتوان استراتژیهای بازاریابی کم هزینهای ایجاد کرد که کارآمد باشند
اکنون که فهمیدید گزینههای مختلفی برای بازاریابی استارتآپ خود دارید، باید استراتژی بازاریابی را متناسب با نیازهای خود تغییر دهید. در زیر پنج مؤلفهی کلیدی برای استراتژیهای بازاریابی موفق ذکر شدهاند:
- بودجه
- اهداف
- مخاطبان هدف
- تحقیقات بازار
- کانالهای بازاریابی
شکست در تدوین برنامه، شما را از تعیین میزان موفقیتآمیز بودن تلاشهای بازاریابی خود بازمیدارد. باید بدانید که میخواهید از طریق کمپین بازاریابی به چه چیزی دستیابید.
۱. اهداف هوشمندانهای را برای استراتژی بازاریابی خود تعیین کنید
اهداف، به شکلگیری استراتژی بازاریابی و بودجهی شما کمک به سزایی میکنند. همچنین برای پیگیری و نظارت بر پیشرفت به داشتن هدف نیاز دارید. روش SMART، رویکرد رایجی برای هدفگذاری است. برای هر هدفی نیاز است که معیارهای زیر را برآورده سازید:
- خاص بودن (Specific)
- قابل اندازهگیری بودن (Measurable)
- قابل دستیابی (Achievable)
- مرتبط بودن (Relevant)
- دارای بازهی زمانی (Time-bound)
تعیین اهداف مشخص و واضح، این امکان را به شما میدهد تا هدف خود را به مراحل کوچکتری تقسیم کنید. همچنین این رویکرد شامل فاکتورهای قابل اندازهگیری است، مانند دستیابی به X میلیون لید یا تبدیل درصد خاصی از بازدیدکنندگان وبسایت.
همچنین اهداف باید دستیافتنی و مرتبط با مأموریت کلی استارتآپ شما باشند. چنین جزئیاتی تضمین میکنند که تلاشهای بازاریابی شما ارزشمند هستند. در نهایت، باید مطمئن شوید که اهداف شما محدود به زمان هستند. برای فعالیتهای بازاریابی خود، بازهی زمانی مشخصی را تنظیم کنید.
۲. بودجهی اولیهی بازاریابی خود را تنظیم کنید
بودجه، یکی از مهمترین تصمیماتی است که باید در هنگام توسعهی استراتژیهای بازاریابی خود به آن توجه کنید. احتمالا بودجهی شما بر اساس هزینههای عملیاتی و درآمد بالقوهاتان محاسبه خواهد شد. با این حال، در هنگام تعیین بودجه باید اهداف خود را نیز در نظر داشته باشید.
به عنوان مثال، اگر استراتژی شما شامل ایجاد وبسایت، ایجاد کمپین ایمیل و آگهیهای چاپی است باید هزینههای هر مرحله را تجزیه و تحلیل کنید. درک هزینههای معمول هر یک از اجزای استراتژی به شما کمک میکند تا بتوانید میزان هزینههای واقعی را تعیین کنید.
این نکته را به خاطر داشته باشید که میتوانید در طول مسیر، بودجه خود را تغییر دهید. اگر استارتآپ شما سریعتر از حد انتظار جلب توجه میکند، ممکن است لازم باشد هزینههای خود را افزایش دهید تا بتوانید بر افزایش آگاهی، سرمایهگذاری کنید.
۳. مخاطب هدف خود را تعریف و تجزیه و تحلیل کنید
معمولا استارتآپها بر بازارها و مخاطبان خاص تمرکز میکنند. برای آن که بتوانید به حداکثر ظرفیت استراتژیهای بازاریابی خود دستیابید باید بتوانید مخاطبان خود را به شیوهی مناسبی درک کنید. دانستن این که برای چه کسی محتوای بازاریابی ایجاد میکنید، به افزایش اثربخشی آن محتوا کمک میکند و در نتیجه، نرخ بازگشت سرمایهی بهتری خواهید داشت.
بسیاری از کسب و کارها اقدام به طراحی پرسونای خریدارهای خود میکنند میکنند تا پیام بازاریابی خود را منسجم نگه دارند. پرسونای خریدار، شرح مفصلی از مشتری هدف شما ارائه میدهد. این پرسونا شامل سن تقریبی، مکان، علائق، قدرت خرج کردن و چالشهای آنها میباشد.
۴. تحقیقات تقاضا و رقابت
همواره پیش از راهاندازی کمپین بازاریابی نیاز است تا تحقیقات بازار انجام دهید. شناخت جایگاه خود در بازار به شما کمک میکند تا اهداف واقعبینانهای برای تلاشهای بازاریابی خود ایجاد کنید. شما باید اندازهی بازار را بدانید و تقاضای فعلی برای محصولات یا خدماتی که تبلیغ میکنید را درک نمایید. همچنین تحقیقات بازار شما را ملزم به تجزیه و تحلیل رقبا و حضور آنها در بازار میکند.
اگر تعداد مشتریان شما کم و رقابت خیلی زیاد باشد، احتمالا در تلاش هستید تا با اندکی بودجه بازاریابی، مورد توجه قرار گیرید. تحقیقات بازار به شما این امکان را میدهد تا تعیین کنید که آیا برای دستیابی به مخاطبان بیشتر، به افزایش دامنهی بازاریابی خود نیاز دارید یا خیر.
۵. کانالهای بازاریابی مناسبی را انتخاب کنید
پس از آن که موارد قبلی را به درستی انجام دادید زمان آن است که کانالهای بازاریابی را انتخاب کنید. این کانالها باید به بهترین وجه با اهداف، بودجه و مخاطبان هدف شما مطابقت داشته باشند. برخی از مقرون به صرفهترین کانالهای بازاریابی عبارتند از:
- پست الکترونیکی
- رسانههای اجتماعی
- چاپ تراکت
ایمیل مارکتینگ، ROI بسیار بالایی را ارائه میدهد و به تبدیل بیشتر لیدها کمک میکند. کمپین ایمیل مارکتینگ این امکان را به شما میدهد تا به تعامل با لیدهای بالقوه ادامه دهید تا بتوانید به تدریج اعتماد و تعامل ایجاد کنید.
بازاریابی رسانههای اجتماعی شامل استفاده از محبوبترین پلتفرمهای اجتماعی برای ارتباط با مخاطبان هدف است. شما در پلتفرمهایی که کاربران هر روز از آنها استفاده میکنند به آنان دسترسی پیدا میکنید. این کار باعث ایجاد حس آشنایی بیشتری میشود.
برای آن استارتآپهایی که میخواهند به سرعت توجه بیشتری را به خود جلب کنند، چاپ تراکت و سایر شیوههای دیگر تبلیغات چاپی، مقرون به صرفه و مؤثر هستند. شرکتهای کمتری وجود دارند که از پست مستقیم استفاده کنند با این وجود پست مستقیم به شما کمک میکند تا بتوانید لیدهای بیشتری را جذب کنید.
سخن آخر
توسعهی استراتژی بازاریابی متناسب با بودجه، نیازمند برنامهریزی است. شما باید به اهداف، مخاطبان هدف، رقابت و بودجهی خود فکر کنید. استارتآپها باید از ترکیب تاکتیکهای بازاریابی آنلاین و آفلاین استفاده کنند.
وبسایتها، رسانههای اجتماعی و ایمیل این امکان را به شما میدهند تا اطلاعات مفیدی را به مشتریان بالقوهی خود ارائه دهید. با این وجود، بازاریابی آفلاین (مانند توزیع بروشور) به شما کمک میکند تا لیدهای بیشتری را تولید کنید.
فارغ از استراتژیهای بازاریابی که انتخاب میشود نیاز است تا به نظارت بر پیشرفت خود ادامه دهید. کمپینهای تبلیغاتی چاپی خود را با استفاده از نرم افزار Oppizi و کمپینهای آنلاین خود را با استفاده از Google Analytics بررسی کنید. میتوانید از گوگل آنالیتیکس برای تجزیه و تحلیل معیارهای آنلاین، مانند ترافیک وب و نرخ تبدیل استفاده کنید.