چکیده
در مواجهه با تغییرات سریع و افزایش رقابت در سراسر جهان، مدیریت استراتژیک اهمیت بسیاری یافته است. نه تنها در بخش خصوصی، بلکه در همهی سازمانهایی که در بخش دولتی و بخش سوم اقتصاد فعالیت میکنند، تفکر استراتژیک و برنامهریزی استراتژیک در مواجهه با جهانی شدن و موارد رقابتی اهمیت بیشتری نسبت به گذشته یافته است. مهمترین ویژگی مدیریت استراتژیک این است که این فرصت را برای سازمان فراهم میکند که هم وضعیت خود و هم محیط خارج از سازمان را تحلیل کند. مدیریت استراتژیک که در بخش خصوصی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد، برای بخش دولتی نیز ضروری است. اهداف خاص مدیریت دولتی، درک متفاوتی از خدمات را در مقایسه با بخش خصوصی ارائه میدهند. به طور کلی مدیریت دولتی در خدمات خود اهداف سودمندی ندارد و باید مشکلات اجتماعی را حل کند. این مقاله بر شناخت اهمیت مدیریت استراتژیک در سطح عمومی تأکید میکند و مولفههای مهم تحلیل SWOT (نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصتها، تهدیدها) را که باید در مدل یکپارچه مدیریت استراتژیک گنجانده شوند، تعریف میکند. پرسشنامه انتظارات شهروندان توسط ۱۵۰۰ نفر همراه با پرسشنامههای ذینفعان داخلی و خارجی در منطقه ایوبیه برای مدیریت استراتژیک شهرداری ایوبیه، شانلیاورفه[۱] پاسخ داده شد و تحلیل SWOT (نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصتها، تهدیدها) انجام شد. هدف از این مقاله افزایش آگاهی از اهمیت تحلیل SWOT در مدیریت استراتژیک در عموم است.
کلیدواژه ها: مدیریت استراتژیک، تحلیل SWOT
مدیریت استراتژیک چیست؟
مدیریت استراتژیک را میتوان هنر و علم طرح، اجرا و ارزیابی تصمیمات چند منظوره تعریف کرد که سازمان را قادر میسازد به اهداف خود دست یابد. همانطور که از این تعریف مشخص است، مدیریت استراتژیک بر ادغام مدیریت، بازاریابی، امور مالی یا حسابداری، تولید یا عملیات، تحقیق و توسعه و سیستمهای اطلاعاتی برای دستیابی به موفقیت سازمانی تمرکز دارد. اصطلاح مدیریت استراتژیک در این متن معادل با عبارت برنامهریزی استراتژیک است. اصطلاح دوم یعنی برنامهریزی استراتژیک بیشتر در دنیای کسبوکار استفاده میشود، در حالی که اصطلاح اول بیشتر در محیط آکادمی استفاده میشود. گاهی از اصطلاح مدیریت استراتژیک برای اشاره به تدوین، اجرا و ارزیابی استراتژی استفاده میشود و برنامهریزی استراتژیک فقط به تدوین استراتژی اشاره دارد. هدف از مدیریت استراتژیک استفاده بهینه و کارآمد و ایجاد فرصتهای جدید و متفاوت برای آینده است. برعکس، برنامهریزی بلندمدت تلاش میکند روندها و شیوههای امروز را برای آینده بهینه کند. اصطلاح برنامهریزی استراتژیک در دهه ۱۹۵۰ شکل گرفت و بین اواسط دهه ۱۹۶۰ و اواسط ۱۹۷۰ بسیار محبوب بود. در طول این سالها، اعتقاد بر این بود که برنامهریزی استراتژیک پاسخ همه مشکلات است. در آن زمان، بسیاری از شرکتهای بزرگ آمریکا به برنامهریزی استراتژیک علاقه بسیاری داشتند. اما پس از آن «رونق و توسعه»، برنامهریزی استراتژیک در دهه ۱۹۸۰ کنار گذاشته شد زیرا مدلهای مختلف برنامهریزی، بازده بالاتری نداشتند. با این حال، دهه ۱۹۹۰ باعث احیای برنامهریزی استراتژیک شد. این فرآیند امروزه در دنیای کسبوکار به طور گستردهای به کار گرفته میشود. برنامه استراتژیک در اصل برنامه بازی یک شرکت است. همانطور که یک تیم فوتبال برای داشتن شانس موفقیت به یک برنامه بازی خوب نیاز دارد، شرکتها نیز برای رقابت موفق باید یک برنامه استراتژیک خوب داشته باشند. حاشیه سود[۲] بین شرکتها در اکثر صنایع به دلیل رکود اقتصادی جهانی به حدی کاهش یافته است که در برنامه استراتژیک کلی جای کمی برای خطا وجود دارد. برنامه استراتژیک از انتخابهای سخت مدیریتی در میان گزینههای خوب متعدد حاصل میشود و نشاندهنده تعهد به بازارها، سیاست ها، رویهها و عملیات خاص به جای سایر اقدامات «کمتر مطلوب» است (فرد[۳]، ۲۰۱۱).
مدیریت استراتژیک شامل تحلیل، تصمیمات و اقداماتی است که سازمان به منظور ایجاد و حفظ مزایای رقابتی انجام میدهد. این تعریف دو مولفه اصلی را در برمیگیرد که به مرکز حوزه مدیریت استراتژیک ارتباط دارند. اول اینکه، مدیریت استراتژیک سازمان شامل سه فرایند مداوم و بیوقفه است: تحلیل، تصمیمگیری و اقدامات. یعنی مدیریت استراتژیک با تحلیل اهداف استراتژیک و تحلیل محیط داخلی و خارجی سازمان سروکار دارد. در مرحله بعد، رهبران باید تصمیمات استراتژیک بگیرند. این تصمیمات، به طور کلی، به دو سوال اساسی میپردازند: در چه صنایعی باید رقابت کنیم؟ چگونه باید در آن صنایع رقابت کنیم؟ این سوالات بیشتر شامل فعالیتهای داخلی و بینالمللی سازمان است. سوال دوم شامل اقداماتی است که باید انجام شود. البته تصمیمات، کاربرد چندانی ندارند مگر اینکه به آنها عمل شود. شرکتها باید اقدامات لازم را برای اجرای استراتژیهای خود انجام دهند. این امر مستلزم آن است که رهبران منابع لازم را اختصاص دهند و سازمان را به گونهای طراحی کنند که استراتژیهای مورد نظر را به واقعیت تبدیل کنند. همانطور که در بخش بعدی خواهیم دید، این یک فرایند مداوم و در حال تکامل است که به تعامل زیاد بین این سه فرآیند نیاز دارد. دوم اینکه، ماهیت مدیریت استراتژیک این است که چرا برخی شرکتها از دیگر شرکتها بهتر عمل میکنند. بنابراین، مدیران باید نحوه رقابت شرکت را تعیین کنند تا بتواند مزایای پایداری را در مدت زمان طولانی بدست آورند. این به معنای این است که بر دو سوال مهم تمرکز کنیم: چگونه باید برای ایجاد مزیتهای رقابتی در بازار رقابت کنیم؟ برای مثال، مدیران باید تعیین کنند که آیا شرکت باید خود را به صورت تولیدکننده کم هزینه معرفی کند یا محصولات و خدمات منحصر به فردی را ارائه دهد که به شرکت این امکان را میدهند قیمتهای خاصی داشته باشند – یا اینکه ترکیبی از هر دو مورد باشد (دس[۴]، گرگوری[۵]، لامپکین[۶] و تیلور[۷]، ۲۰۰۵).
یک رشته دانشگاهی یک نهاد ساخته شده از نظر اجتماعی است (هاگستروم، ۱۹۶۵؛ کوهن، ۱۹۶۲). در مقایسه با یک سازمان رسمی، که برای مثال، میتوان با شبکه قراردادهای حقوقی آن را مشخص و تعریف کرد، (ویلیامسون، ۱۹۷۹)، یک حوزه دانشگاهی دارای مرزهای مذاکره اجتماعی است و تنها در صورتی وجود دارد که تعدادی از دانشمندان معتقد به وجود آن باشند، و برداشت و درک مشترکی از معنای اصلی آن داشته باشند (استلی، ۱۹۸۵؛ کول، ۱۹۸۳). با این حال، چنین معنای مشترکی چندان مطمئن نیست، زیرا نیروهای مختلف میتوانند برای تضعیف یا محو کردن اجماع عمل کنند. این نیروها ممکن است شامل ناهمگونی آموزش اعضا در کشش فکری و هژمونی زمینههای مجاور و مجموعهای از دانش و نظریه همیشه در حال تغییر باشد (استلی، ۱۹۸۵؛ ویتلی، ۱۹۸۴).
مدیریت استراتژیک نشاندهنده موردی از یک رشته دانشگاهی است که انتظار میرود معنای اجماعی آن شکننده و حتی فاقد آن باشد. این رشته نسبتاً جوان است، که در سال ۱۹۷۹ از «سیاست کسبوکار» مفهومآفرینی و نامگذاری مجدد شده است (شندل و هوفر، ۱۹۷۹). موضوعات مورد علاقه آن با چند زمینه قوی دیگر، از جمله اقتصاد، جامعهشناسی، بازاریابی، امور مالی و روانشناسی همپوشانی دارد (همبریک، ۲۰۰۴)، و اعضای شرکتکننده آن در سنتهای بسیار متفاوتی آموزش دیدهاند – برخی در گروههای اقتصاد، برخی در گروههای مدیریت استراتژیک، برخی در رفتار سازمانی، برخی در بازاریابی و غیره. بنابراین تعجبی ندارد که تعاریف منتشر شده و مورد حمایت مدیریت استراتژیک متفاوت باشند (همانطور که در ادامه مرور خواهیم کرد). میتوانیم پیشبینی کنیم که درخواست دانشپژوهان مدیریت استراتژیک برای تعریف این زمینه مجموعهای از پاسخها را ایجاد میکند. بنابراین، چگونه حوزه مدیریت استراتژیک هویت جمعی و متمایز بودن خود را حفظ میکند؟ پاسخ این است: ما پیشبینی میکنیم که آیا اجماع ضمنی قوی در مورد ماهیت این زمینه وجود دارد، حتی اگر در مورد تعریف رسمی آن ابهام وجود داشته باشد. این پارادوکس یادآور نقل قول پاتر استوارت قاضی دیوان عالی آمریکا است: «من مطمئن نیستم که چگونه پورنوگرافی را تعریف کنم، اما وقتی آن را میبینم میدانم» (ژاکوبلیس وی اوهایو ، ۳۷۸ ایالات متحده ۱۸۴، ۱۹۶۴)
اظهارات افسانهای استوارت یک چالش اساسی را پیشروی حوزه مدیریت جوان استراتژیک قرار میدهند. دقیقاً آن چیست؟ در مورد ماهیت این زمینه نیاز به گفتمان و تأمل وجود دارد. دانشمندان – به ویژه دانشمندان جوان – به نشانههای تحلیلی نیاز دارند تا به آنها در درک دامنه و معنای این حوزه کمک کند. انجام تحقیقات در زمینه مدیریت استراتژیک به چه معناست؟ برای این که به عنوان یک محقق مدیریت استراتژیک دیده شوید، چه چیزی لازم است؟ در حالی که تحلیلهای قبلی افزایش و سقوط نظریهها یا موضوعات تحقیقاتی خاص در مدیریت استراتژیک را مورد بررسی قرار داده است (هاسکیسون، ۱۹۹۱؛ راموس رودریگز و رویز ناوارو ، ۲۰۰۴)، در این مقاله یک هدف اساسیتر را دنبال میکنیم: شناسایی تعریف اجماع-چه ضمنی و چه صریح- یا معنای این حوزه.
در سال ۱۹۷۹، شندل و هوفر (۱۹۷۹) حوزهی سیاست تجاری را به عنوان مدیریت استراتژیک معرفی کردند و الگوی جدیدی را با محوریت مفهوم استراتژی پیشنهاد دادند، محققان تحلیلهای متعددی در این زمینه انجام دادهاند. این آثار در درجه اول تلاش کردهاند تا جنبههای فکری، روندهای تحقیق و دیدگاههای نظری این حوزه را بررسی کنند (روملت، شندل و تیس، ۱۹۹۴؛ ساندرز و تامپسون، ۱۹۸۰؛ شندل و کول، ۱۹۸۸). در میان این ارزیابیهای مختلف، برای مثال، هاسکیسون و همکارانش (۱۹۹۹) نوسانات آونگمانند را در تأکید این حوزه بر محیط خارجی و منابع داخلی شرکتها بررسی کردند. سامر و همکارانش (۱۹۹۰) پیشرفت تاریخی و وضعیت آموزش دکتری در این زمینه را تحلیل کردند. اخیراً، راموس رودریگز و رویز ناوارو (۲۰۰۴) از تحلیل استنادی برای پیشرفت فکری این حوزه استفاده کردند.
با وجود اهمیت این تحلیلها، آنها توجه به یک سوال مهم را کنار گذاشتهاند: مدیریت استراتژیک دقیقا چیست؟ عدم علاقه این حوزه به پرداختن به این سوال اساسی به دو دلیل قابلتوجه است. اول اینکه، هویت این رشته، به دلیل ماهیت آن، مبهم و بسیار قابل اعتراض است (همبریک، ۱۹۹۰؛ اسپندر، ۲۰۰۱). این حوزه با چند زمینه توسعهیافته دیگر، از جمله اقتصاد، بازاریابی، نظریه سازمانی، مالی و جامعهشناسی تلاقی دارد (بومن ، سینگ و توماس ، ۲۰۰۲). بدون داشتن حس واضح از هویت جمعی و هدف مشترک، مدیریت استراتژیک در معرض حملات فکری و عملی (برای مثال، منابع، فضای مجله و موقعیتهای تصدی) از این حوزههای دیگر است.
عدم توجه به اصل زمینه برای دلیل دوم قابل توجه است: تعاریف ارائه شده و رسمی منتشرشده از این زمینه بسیار متنوع است. پیوست مجموعهای از تعاریف منتخب را ارائه میدهد، از جمله تعریف لرند و همکارانش (۱۹۶۵) از زمینه پیشرو: سیاست کسبوکار. محدوده تعاریف بسیار گسترده است. برخی به مدیران عمومی اشاره میکنند (فردریکسون، ۱۹۹۰؛ جمیسون، ۱۹۸۱؛ شندل و کول، ۱۹۸۸)، در حالی که برخی دیگر چنین نمیکنند. برخی شرکت یا سازمان کلی را به عنوان واحد تحلیل مربوطه نشان میدهند (برای مثال، لرند و همکاران، ۱۹۶۵)، در حالی که دیگران چنین تعریفی ندارند. برخی به اهمیت عملکرد یا موفقیت سازمانی اشاره میکنند (بومان و همکاران، ۲۰۰۲؛ روملت و همکاران، ۱۹۹۴؛ شندل و هوفر، ۱۹۷۹)، برخی به محیطهای خارجی (برای مثال، برکر، ۱۹۸۰؛ جمیسون، ۱۹۸۱)، برخی به منابع داخلی (برای مثال، برکر، ۱۹۸۰؛ جمیسون، ۱۹۸۱)، برخی به اجرای استراتژی اشاره دارند (ون کوونبرگ و کول، ۱۹۸۲)، و برخی دیگر به هیچ یک از اینها اشاره نمیکنند (برای مثال، اسمیرچیچ و استابارت، ۱۹۸۵).
تحلیل SWOT:
SWOT مخفف عبارت «نقاط قدرت، نقاط ضعف، فرصت و تهدید» است. تحلیل SWOT شما را در شناسایی نقاط قوت و ضعف سازمان (S-W) و همچنین فرصتها و تهدیدهای بزرگتر (O-T) راهنمایی میکند. داشتن آگاهی کاملتر از وضعیت هم به برنامهریزی استراتژیک و هم به تصمیمگیری کمک میکند. روش SWOT در ابتدا برای کسبوکار و صنعت توسعه یافته بود، اما به همان اندازه در کار سلامت و توسعه جامعه، آموزش و حتی برای رشد شخصی مفید است(دانشگاه کانزاس، ۲۰۱۴).
SWOT یک روش برنامهریزی استراتژیک است که برای ارزیابی نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصتها و تهدیدهای مربوط به یک پروژه، سازمان یا در یک کار تجاری استفاده میشود.
- نقاط قوت جنبهها یا ویژگیهای کسبوکار یا تیمهای پروژهای هستند که برتری آن را نسبت به دیگران نشان میدهند.
- نقاط ضعف جنبهها یا ویژگیهایی هستند که سازمان را نسبت به سایرین در موقعیت نامناسب قرار میدهند.
- فرصتها چشماندازهای داخلی و خارجی هستند که میتوانند عملکرد سازمان را در چارچوب زمینه بهبود دهند.
- تهدیدها عوامل تأثیرگذار داخلی و خارجی در محیط هستند که میتوانند در عملکرد یا پروژه مشکل ایجاد کنند.
- SWOT بر عوامل داخلی و خارجی تمرکز میکند.
– عوامل داخلی ممکن است شامل موارد زیر باشد: پرسنل، امور مالی، قابلیت جذب سرمایه، عملکرد هیئت مدیره و غیره.
– عوامل بیرونی ممکن است شامل موارد زیر باشند: شرایط اقتصادی، تغییرات تکنولوژیکی، قوانین، تغییرات فرهنگ اجتماعی، رقبا و غیره.
- SWOT را میتوان در شرکتهای تجاری، ادارات دولتی و سازمانهای غیر انتفاعی استفاده کرد.
- SWOT را میتوان برای برنامهریزی کسبوکار، برنامهریزی استراتژیک، ارزیابی رقبا، توسعه بازاریابی و گزارشات تحقیقاتی انجام داد (کوینسی، لو و هوانگ، ۲۰۱۲).
از کل فرایند برنامهریزی استراتژیک، تحلیل SWOT اولین مرحله اما مرحله بسیار مهم در زمینه تحلیل استراتژیک است، همان طور که پشیاردیس (۱۹۹۶) بیان میکند، محیط برای برنامهریزی موثر ضروری است. شخص قبل از هرگونه تصمیمگیری در مورد سازمان باید با محیطی را که در آن فعالیت میکند، آشنا باشد تا بتواند تواناییهای خود را با محیطی که سازمان در آن فعالیت میکند مطابقت دهد. SWOT شامل دو قسمت اصلی است: تحلیل وضعیت داخلی (نقاط قوت و ضعف) و تحلیل محیط خارجی (فرصتها و تهدیدها). توجه به این نکته ضروری است که محیط خارجی باید با در نظر گرفتن موقعیتهای واقعی، یعنی تهدیدهای موجود، فرصتهای سوء استفاده نشده و همچنین روندهای احتمالی، به صورت پویا توصیف شود. شرایط داخلی نیز باید بر اساس عوامل موجود مورد بحث قرار گیرد. به عبارت دیگر، تحلیل SWOT نباید شامل نقاط ضعف یا نقاط قوت احتمالی باشد، بلکه باید شامل نقاط ضعف و قوت واقعی باشد (هورن، نیمان و همکاران، ۱۹۹۴).
برنامه نمونه در عموم:
شهرداری ایوبیه در تاریخ ۱۲/۱۱/۲۰۱۲ بر اساس برخی قوانین و قوانین فرمان شماره ۶۳۶۰ در مورد ایجاد ۲۷ منطقه و شهرداریهای کلانشهر در چهارده شهر تأسیس شد. بر اساس دادههایADNKS در دسامبر ۲۰۱۳، تعداد کل جمعیت شهرداری ایوبیه ۳۶۰۵۰۹ نفر است. منطقه ایوبیه از ۳۶ محله مرکزی و ۱۱۷ محله روستایی تشکیل شده است. پرسشنامه انتظارات شهروندان یک مطالعه بازخوردی است که در آن انتظارات شهروندان ساکن در ۳۶ محله مرکزی که از شهرداری خدمات دریافت میکنند تعیین میشود و بر اساس آن استراتژیها و اهداف طراحی میشود. این پرسشنامه با هدف تعیین انتظارات، توسعه راهحلها و تبدیل آنها به عوامل مهم برنامه استراتژیک انجام شده است.
این پرسشنامه روی ۱۵۰۰ شهروند ایوبیایی اعمال شد. این سوالات ابتدا با هدف به دست آوردن نظرات در مورد دادههای جمعیتشناختی و عوامل تعیینکننده وضعیت، ویژگیها و خدمات عمومی محیط کار در شهرداری ایوبیه، اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت شهرداری ایوبیه و فعالیتهای سرمایهگذاری برنامهریزیشده برای شهرداری ایوبیه ظرف ۵ سال آینده انجام شد. ارزیابی با تأکید بر ۳ گروه از سوالات که چند گزینهای، ۵ مقیاسی و باز پاسخ بودند، انجام شد.
مطالعات پرسشنامه انتظارات شهروندان با یک تیم حرفهای ۱۰ نفره و در ۹ روز بین ۱۷ تا ۲۵ ژوئیه ۲۰۱۴ تکمیل شد. و تحلیل نتایج پرسشنامه توسط یک تیم دانشگاهی حرفهای از طریق نرمافزار SPSS (نرمافزار تحلیل آماری برای ویندوز) انجام شد.
جدول ۱- محله هایی که در آنجا پرسشنامه پر شد.
تعداد افراد | درصد (%) | درصد پاسخدهندگان(%) | درصد کل (%) | |
حیاتی حرانی | ۲۰۰ | ۱۳.۳ | ۱۳.۳ | ۱۳.۳ |
ایوپ نبی | ۱۳۰ | ۸.۷ | ۸.۷ | ۲۲ |
سلچوکلو | ۹۰ | ۶ | ۶ | ۲۸ |
مرادیه | ۸۰ | ۵.۳ | ۵.۳ | ۳۳.۳ |
دیرکلی | ۸۱ | ۵.۴ | ۵.۴ | ۳۸.۷ |
باتکنت | ۷۵ | ۵ | ۵ | ۴۳.۷ |
آکسسمتتین | ۷۵ | ۵ | ۵ | ۴۸.۷ |
اونیکیلر | ۷۰ | ۴.۷ | ۴.۷ | ۵۳.۴ |
عثمانلی | ۶۰ | ۴ | ۴ | ۵۷.۴ |
آکابه | ۵۵ | ۳.۷ | ۳.۷ | ۶۱.۱ |
سیه ماسکوت | ۵۵ | ۳.۷ | ۳.۷ | ۶۴.۷ |
ینیس | ۵۰ | ۳.۳ | ۳.۳ | ۶۸.۱ |
حبیبیرام | ۵۰ | ۳.۳ | ۳.۳ | ۷۱.۴ |
ددئوسمان | ۴۵ | ۳ | ۳ | ۷۴.۴ |
تاپداگ | ۴۰ | ۲.۷ | ۲.۷ | ۷۷.۱ |
اییوبیه | ۳۹ | ۲.۶ | ۲.۶ | ۷۹.۷ |
بوهارا | ۳۵ | ۲.۳ | ۲.۳ | ۸۲ |
ایوپکنت | ۳۵ | ۲.۳ | ۲.۳ | ۸۴.۳ |
هالپلیباهچه | ۳۰ | ۲ | ۲ | ۸۶.۳ |
یاکوبیه | ۲۰ | ۱.۳ | ۱.۳ | ۸۷.۷ |
تپه | ۲۰ | ۱.۳ | ۱.۳ | ۸۹ |
کاراکویونلو | ۲۰ | ۱.۳ | ۱.۳ | ۹۰.۳ |
ینی | ۱۵ | ۱ | ۱ | ۹۱.۳ |
تورکمیدانی | ۱۵ | ۱ | ۱ | ۹۲.۳ |
کورتولوش | ۱۵ | ۱ | ۱ | ۹۳.۳ |
کادی اوغلو | ۱۵ | ۱ | ۱ | ۹۴.۳ |
آکدیلک | ۱۰ | ۰.۷ | ۰.۷ | ۹۵ |
سلمان | ۱۰ | ۰.۷ | ۰.۷ | ۹۵.۷ |
کندیرچی | ۱۰ | ۰.۷ | ۰.۷ | ۹۶.۳ |
یوسف پاشا | ۱۰ | ۰.۷ | ۰.۷ | ۹۷ |
بوچاکچی | ۱۰ | ۰.۷ | ۰.۷ | ۹۷.۷ |
حکیمدده | ۱۰ | ۰.۷ | ۰.۷ | ۹۸.۳ |
بیکاپوسو | ۸ | ۰.۵ | ۰.۵ | ۹۸.۹ |
گوموشکوشاک | ۷ | ۰.۵ | ۰.۵ | ۹۹.۳ |
گل | ۵ | ۰.۳ | ۰.۳ | ۹۹.۷ |
پینارباشی | ۵ | ۰.۳ | ۰.۳ | ۱۰۰ |
مجموع | ۱۵۰۰ | ۱۰۰ | ۱۰۰ |
جدول ۲- زمان اقامت پاسخدهندگان
تعداد افراد | درصد (%) | درصد پاسخدهندگان(%) | درصد کل (%) | |
۱ تا ۳ سال | ۹۴ | ۶.۳ | ۶.۶ | ۶.۶ |
۴ تا ۷ سال | ۲۱۶ | ۱۴.۴ | ۱۵.۱ | ۲۱.۶ |
۸ تا ۱۰ سال | ۲۷۲ | ۱۸.۱ | ۱۹ | ۴۰.۶ |
۱۱ تا ۱۳ سال | ۲۳۲ | ۱۵.۵ | ۱۶.۲ | ۵۶.۸ |
۱۴ سال به بالا | ۶۱۸ | ۴۱.۲ | ۴۳.۲ | ۱۰۰ |
مجموع | ۱۴۳۲ | ۹۵.۵ | ۱۰۰ |
همانطور که از مقادیر جدول ۲ مشخص است، ۵۷ درصد از افرادی که در ایوبیه ساکن هستند بیش از ۱۰ سال در این منطقه زندگی میکنند. این بدان معناست که شرکتکنندگان با مشکلات منطقه به خوبی آشنا هستند و سهم قابل توجهی در شکلگیری آینده منطقه خواهند داشت.
جدول ۳- وضعیت تحصیلی پاسخ دهندگان
تعداد افراد | درصد (%) | درصد پاسخدهندگان(%) | درصد کل (%) | |
بیسواد | ۱۶۲ | ۱۰.۸ | ۱۱.۱ | ۱۱.۱ |
با سواد – تحصیل نکرده | ۲۳۱ | ۱۵.۴ | ۱۵.۸ | ۲۶.۹ |
دبستان | ۵۳۲ | ۳۵.۵ | ۳۶.۴ | ۶۳.۳ |
دبیرستان | ۳۵۱ | ۲۳.۴ | ۲۴ | ۸۷.۳ |
دانشگاه | ۱۷۵ | ۱۱.۷ | ۱۲ | ۹۹.۲ |
تحصیلات تکمیلی | ۱۱ | ۰.۷ | ۰.۸ | ۱۰۰ |
مجموع | ۱۴۶۲ | ۹۷.۵ | ۱۰۰ | |
تعداد افرادی که پاسخ ندادند | ۳۸ | ۲.۵ | ||
مجموع | ۱۵۰۰ | ۱۰۰ |
همانطور که از مقادیر جدول مشخص است، تعداد کمی از شهروندان منطقه ایوبیه که در این پرسشنامه شرکت کردهاند مدرک کارشناسی ارشد دارند، اکثر آنها فارغالتحصیل دبستانی و بیسواد هستند، برخی از آنها فارغالتحصیل دبیرستان و تعداد کمی فارغالتحصیل دانشگاه هستند، این نشان میدهد که شهرداری باید برای افزایش سطح تحصیلات در این منطقه پیش قدم شود.
جدول ۴- سن پاسخ دهندگان
تعداد افراد | درصد (%) | درصد پاسخدهندگان(%) | درصد کل (%) | |
۱۵ تا ۲۵ سال | ۲۲۰ | ۱۴.۷ | ۱۴.۹ | ۱۴.۹ |
۲۶ تا ۳۵ سال | ۳۷۴ | ۲۴.۹ | ۲۵.۴ | ۴۰.۴ |
۳۶ تا ۴۵ سال | ۳۶۰ | ۲۴ | ۲۴.۵ | ۶۴.۸ |
۴۶ تا ۵۵ سال | ۳۱۷ | ۲۱.۱ | ۲۱.۵ | ۸۶.۳ |
۵۶ تا ۶۵ سال | ۱۳۸ | ۹.۲ | ۹.۴ | ۹۵.۷ |
۶۶ سال به بالا | ۶۳ | ۴.۲ | ۴.۳ | ۱۰۰ |
جمع | ۱۴۷۲ | ۹۸.۱ | ۱۰۰ | |
تعداد افرادی که پاسخ ندادند | ۲۸ | ۱.۹ | ||
جمع | ۱۵۰۰ | ۱۰۰ |
همانطور که از مقادیر جدول مشخص است، شهروندان منطقه ایوبیه که در پرسشنامه شرکت کردهاند به ردههای کودک، جوان، بزرگسال و سالمند تقسیم میشوند. این توزیع نشان میدهد که باید برنامهریزی جدی برای بزرگسالان و جوانان انجام شود. علاوه بر این، گروه سنی را نباید نادیده گرفت.
جدول ۵- جنسیت پاسخدهندگان
تعداد افراد | درصد (%) | درصد پاسخدهندگان(%) | درصد کل (%) | |
زن | ۱۹۱ | ۱۲.۷ | ۱۳.۹ | ۱۳.۹ |
مرد | ۱۱۸۰ | ۷۸.۷ | ۸۶.۱ | ۱۳۳ |
جمع | ۱۳۷۱ | ۹۱.۴ | ۱۰۰ | |
تعداد افرادی که پاسخ ندادند | ۱۲۹ | ۸.۶ | ||
جمع | ۱۵۰۰ | ۱۰۰ |
همانطور که از مقادیر جدول مشخص است، ۸۶ درصد شهروندان منطقه ایوبیه که در پرسشنامه شرکت کردند مرد و ۱۴ درصد زن هستند.
جدول ۶- شغل پاسخ دهندگان
تعداد افراد | درصد (%) | درصد پاسخدهندگان(%) | درصد کل (%) | |
صنعتگر | ۴۰۴ | ۲۶.۹ | ۲۷.۴ | ۲۷.۴ |
خانهدار | ۱۳۴ | ۸.۹ | ۹.۱ | ۳۶.۴ |
افسر | ۱۲۳ | ۸.۲ | ۸.۳ | ۴۴.۸ |
کارگر | ۲۷۴ | ۱۸.۳ | ۱۸.۶ | ۶۳.۳ |
کشاورز | ۱۷۲ | ۱۱.۵ | ۱۱.۷ | ۷۵ |
مربی | ۷۲ | ۴.۸ | ۴.۹ | ۷۹.۹ |
دانشگاهی | ۱۹ | ۱.۳ | ۱.۳ | ۸.۲ |
دکتر | ۱۲ | ۰.۸ | ۰.۸ | ۸۲ |
پرسنل فنی | ۲۶ | ۱.۷ | ۱.۸ | ۸۳.۷ |
سایر | ۲۴۰ | ۱۶ | ۱۶.۳ | ۱۰۰ |
مجموع | ۱۴۷۶ | ۹۸.۴ | ۱۰۰ | |
تعداد افرادی که پاسخ ندادند | ۲۴ | ۱.۶ | ||
مجموع | ۱۵۰۰ | ۱۰۰ |
همانطور که از مقادیر موجود در جدول مشخص است، بیشتر شهروندان منطقه ایوبیه که در این پرسشنامه شرکت کردهاند صنعتگر هستند، و کارگران و کشاورزان به ترتیب دومین و سومین گروه شغلی هستند. گروههای حرفهای باید در برنامهریزیهای مربوط به آینده منطقه مورد توجه قرار گیرند.
جدول ۷- سطح درآمد پاسخ دهندگان
تعداد افراد | درصد (%) | درصد پاسخدهندگان(%) | درصد کل (%) | |
۰ تا ۳۰۰ لیره ترک | ۱۸۱ | ۱۲.۱ | ۱۲.۶ | ۱۲.۶ |
۳۰۱ تا ۶۰۰ لیره ترک | ۱۷۱ | ۱۱.۴ | ۱۱.۹ | ۲۴.۶ |
۶۰۱ تا ۹۰۰ لیره ترک | ۳۱۵ | ۲۱ | ۲۲ | ۴۶.۶ |
۹۰۱ تا ۱۲۰۰ لیره ترک | ۲۷۹ | ۱۸.۶ | ۱۹.۵ | ۶۶.۱ |
۱۲۰۱ تا ۱۵۰۰ لیره ترک | ۱۴۹ | ۹.۹ | ۱۰.۴ | ۷۶.۵ |
۱۵۰۱ تا ۱۸۰۰ لیره ترک | ۱۷۲ | ۱۱.۵ | ۱۲ | ۸۸.۵ |
۱۸۰۱ تا ۲۱۰۰ لیره ترک | ۱۲۲ | ۸.۱ | ۸.۵ | ۹۷ |
۲۱۰۱ لیره ترک و بیشتر | ۴۳ | ۲.۹ | ۳ | ۱۰۰ |
مجموع | ۱۴۳۲ | ۹۵.۵ | ۱۰۰ | |
تعداد افرادی که پاسخ ندادند | ۶۸ | ۴.۵ | ||
مجموع | ۱۵۰۰ | ۱۰۰ |
همانطور که از مقادیر جدول مشخص است، اکثر شهروندان منطقه ایوبیه که در پرسشنامه شرکت کردهاند درآمدی برابر با حداقل هزینه یا کمتر از آن را دارند. این نکته این ایده را تأیید میکند که پروژهها باید از نظر توسعه اقتصادی در منطقه توسعه داده شوند.
عوامل تعیین وضعیت، آینده و خدمات عمومی منطقه ایوبیه
توجه: شهرداری ایوبیه پس از انتخابات محلی در ۳۰ مارس ۲۰۱۴ تأسیس شد. پرسشنامه با هدف مدیریت استراتژیک در چهارمین ماه تأسیس آن انجام شد. نتایج رضایتمندی زیر از این پرسشنامه در دورهای انجام شده است که شهروندان مفهوم جدید شهرداری منطقه را دریافت نکردهاند، همچنین شامل ارزیابی شهروندان مربوط به شهرداری متروپولتین است.
جدول ۸- عوامل تعیین کننده وضعیت محیط کار
عوامل تعیینکننده وضعیت محیط کار | درجه رضایت (%) |
دسترسی به افراد مرتبط و مناسب در روابط شما با شهرداری ایوبیه | ۵۰ |
اجرای به موقع کارها | ۶۰ |
توضیحات رضایتبخش برای خواستهها و مشکلات شما | ۵۶ |
علاقه، مهربانی و درک پرسنل شهرداری ایوبیه نسبت به شهروندان | ۵۸ |
تصویر عمومی شهرداری ایوبیه (تأثیر آن بر شما) | ۶۶ |
آگاهسازی شهروندان | ۶۰ |
میانگین | ۵۸ |
همانطور که از مقادیر موجود در جدول مشخص است، میزان رضایت از محیط کاری شهرداری توسط شهروندان ناحیه ایوبیه که به پرسشنامه پاسخ دادهاند، ۵۸ درصد است. تصور میشود که این سطح از رضایت باید برای شهرداری جدید مثبت ارزیابی شود.
جدول ۹- عوامل تعیین کننده توسعه خدمات
عوامل تعیینکننده پیشرفت خدمات | درجه رضایت(%) |
پیگیری کار انجامشده | ۵۸ |
دانش و تجربه | ۶۳ |
هدفمندی | ۶۱ |
صداقت | ۶۷ |
رازداری (یا محرمانگی) | ۶۸ |
اعتقاد به توانایی مدیریت در حل مشکلات – قابلیت اطمینان | ۶۷ |
میانگین | ۶۴ |
همانطور که از مقادیر این جدول مشخص است، میزان رضایت شهروندان ایوبیه که در پرسشنامه تعیین توسعه در خدمات شهرداری شرکت کردهاند ۶۴ درصد است. این سطح برای شهرداری جدید بسیار مهم است. این سطح رضایت به معنای اعتماد شهروندان به مدیریت است. شهرداری باید ضمن تعیین فعالیتهای خود از این امانت حمایت کند و سطح این اعتماد را به طور مداوم افزایش دهد.
جدول ۱۰- خدمات شهرداری ایوبیه
خدمات شهرداری ایوبیه | درجه رضایت(%) |
خدمات نظافتی را که توسط شهرداری ایوبیه انجام میشود، چگونه میبینید؟ | ۵۸ |
به نظر شما خدمات فرهنگی و ورزشی انجامشده توسط شهرداری ایوبیه چگونه است؟ (مانند کنسرت، تئاتر، مسابقات ورزشی) | ۵۱ |
به نظر شما خدمات امنیتی پلیس توسط شهرداری ایوبیه چگونه است؟ (مانند نظارت بر محل کار و بازار) | ۵۶ |
خدمات پارک و باغ توسط شهرداری ایوبیه را چگونه میبینید؟ | ۶۱ |
کمک هزینههای اجتماعی را (آشپزخانه عمومی، چادر افطار، کمک هزینه غذا و غیره) که توسط شهرداری ایوبیه پرداخت میشوند، چگونه میبینید؟ | ۷۲ |
به نظر شما خدمات گردشگری و تبلیغاتی که توسط شهرداری ایوبیه انجام میشود، چگونه است؟ | ۴۷ |
به نظر شما خدمات جادهای، آسفالت و روسازی را که توسط شهرداری ایوبیه انجام میشوند، چگونه هستند؟ | ۵۵ |
میانگین | ۵۷ |
همانطور که از مقادیر موجود در این جدول مشخص است، میزان انتظار از خدمات در بین شهروندان ایوبیه که در پرسشنامه شرکت کردهاند، ۵۷ درصد است. اعتقاد بر این است که این سطح باید برای شهرداری جدید مثبت تلقی شود، زیرا این خدمات توسط شهرداری شانلیورفای سابق نیز ارائه شدهاند. موفقیت شهرداری ایوبیه با خدمات شهرداری ارائهشده ارزیابی از این پس واقع بینانه ارزیابی میشوند.
جدول ۱۰- نحوه اطلاع رسانی پاسخدهندگان به خدمات شهرداری ایوبیه
چگونه از خدمات شهرداری ایوبیه مطلع خواهید شد؟ | ||||
تعداد افراد | درصد (%) | درصد پاسخدهندگان (%) | کل درصد | |
من شخصاً میبینم | ۱۰۷ | ۷.۱ | ۷.۶ | ۷.۶ |
از مطبوعات محلی | ۲۲۷ | ۱۵.۱ | ۱۶ | ۲۳.۶ |
از تلویزیون محلی | ۵۲۷ | ۳۵.۱ | ۳۷.۲ | ۶۰.۸ |
از صفحات وب | ۸۵ | ۵.۷ | ۶ | ۶۶.۹ |
از اطراف | ۴۶۹ | ۳۱.۳ | ۳۳.۱ | ۱۰۰ |
مجموع | ۱۴۱۵ | ۹۴.۳ | ۱۰۰ | |
افرادی که پاسخ ندادهاند | ۸۵ | ۵.۷ | ||
مجموع | ۱۵۰۰ | ۱۰۰ |
همانطور که از مقادیر موجود در این جدول مشخص است، شهروندان ایوبیه که در این پرسشنامه شرکت کردهاند از طریق مطبوعات محلی، تلویزیون محلی و کانالهای محیطی از خدمات شهرداری مطلع میشوند. بنابراین، شهرداری باید دید شهروندان را به درستی هدایت کند. باید پیشبینی کند که خدمات انجام شده چگونه توسط شهروندان درک میشود.
جدول ۱۱- آیا پاسخ دهندگان مدیریت شهرداری ایوبیه را میشناسند؟
تعداد افراد | درصد (%) | درصد پاسخدهندگان (%) | کل درصد | |
بله، همه آنها | ۸۲ | ۵.۵ | ۵.۸ | ۵.۸ |
بله، برخی از آنها | ۵۵۸ | ۳۷.۲ | ۳۹.۲ | ۴۴.۹ |
بله، فقط مدیران | ۱۸۱ | ۱۲.۱ | ۱۲.۷ | ۵۷.۷ |
نه، هیچکدام | ۶۰۳ | ۴۰.۲ | ۴۲.۳ | ۱۰۰ |
مجموع | ۱۴۲۴ | ۹۴.۹ | ۱۰۰ | |
افرادی که پاسخ ندادهاند | ۷۶ | ۵.۱ | ||
مجموع | ۱۵۰۰ | ۱۰۰ |
همانطور که از مقادیر جدول مشخص است، شهروندان ایوبیهای که در پرسشنامه شرکت کردهاند، مدیریت شهرداری را به خوبی نمیشناسند. بنابراین، مدیریت شهرداری باید فعالیتهایی را انجام دهد که با شهروندان ملاقات کند. آن باید از نشریهها، جزوات، صفحات وب و غیره که شهرداری را معرفی میکنند، استفاده کنند.
جدول ۱۲- پاسخ به سوال در کدام یک از جلسات زیر میخواهید با مدیریت شهرداری گردهم آیید؟
تعداد افراد | درصد (%) | درصد پاسخدهندگان (%) | کل درصد | |
سازمانهای غیر دولتی | ۲۱۹ | ۱۴.۶ | ۱۵.۵ | ۱۵.۵ |
جلسات محله | ۶۹۳ | ۴۶.۲ | ۴۹.۲ | ۶۴.۷ |
روزهای شهروندی | ۳۶۳ | ۲۴.۲ | ۲۵.۸ | ۹۰.۵ |
خانههای دستورالعمل ۲۱ محلی (شوراهای شهر، شوراهای جوانان، شوراهای زنان) | ۱۳۴ | ۸.۹ | ۹.۵ | ۱۰۰ |
مجموع | ۱۴۰۹ | ۹۳.۹ | ۱۰۰ | |
تعداد افرادی که پاسخ ندادهاند | ۹۱ | ۶.۱ | ||
مجموع | ۱۵۰۰ | ۱۰۰ |
همانطور که از مقادیر این جدول مشخص است، مشاهده میشود که شهروندان ایوبیه میخواهند در جلسات محله با مدیریت شهرداری گرد هم آیند. بنابراین، جلسات سالانه محله در سراسر منطقه باید برنامهریزی شوند. در تمامی محلهها، اهداف، فعالیتها یا پروژههای شهرداری باید با شهروندان به اشتراک گذاشته شوند.
جدول ۱۳- زمینه سرمایهگذاری مورد تقاضای شهروندان
زمینه سرمایهگذاری | تعداد افراد | درصد (%) | رتبه اولویت | |
۱ | برنامهریزی محیطی | ۳۴۶ | ۱۲% | ۱ |
۲ | برنامهریزی راه و جاده | ۳۴۳ | ۱۲% | ۲ |
۳ | ساخت پارک و باغ | ۳۰۴ | ۱۱% | ۳ |
۴ | خدمات بهداشتی یا تاسیس بیمارستان | ۲۸۹ | ۱۰% | ۴ |
۵ | نظافت | ۱۶۵ | ۶% | ۵ |
۶ | ساخت مدرسه | ۱۰۹ | ۴% | ۶ |
۷ | مرکز آموزشی باید تأسیس شود | ۱۰۱ | ۴% | ۷ |
۸ | مشکل حملونقل باید حل شود | ۷۸ | ۳% | ۸ |
۹ | دگرگونی شهری | ۷۶ | ۳% | ۹ |
۱۰ | توسعه اقتصادی | ۷۲ | ۳% | ۱۰ |
۱۱ | عملکرد فعالیتهای اجتماعی | ۶۴ | ۲% | ۱۱ |
۱۲ | افتتاح مارکتپلیسها یا بازار منطقه | ۶۳ | ۲% | ۱۲ |
۱۳ | تأسیس کارخانهها | ۵۸ | ۲% | ۱۳ |
۱۴ | ساخت پارکینگ | ۵۶ | ۲% | ۱۴ |
۱۵ | قطع برق باید متوقف شود | ۴۶ | ۲% | ۱۵ |
۱۶ | مراکز خرید | ۴۲ | ۱% | ۱۶ |
۱۷ | سند مالکیت خانهها باید ارائه شود | ۳۶ | ۱% | ۱۷ |
۱۸ | ایجاد فرصتهای شغلی | ۳۴ | ۱% | ۱۸ |
۱۹ | مناطق سبز | ۳۲ | ۱% | ۱۹ |
۲۰ | ساخت مسجد | ۲۹ | ۱% | ۲۰ |
۲۱ | خانههای مراسم ترحیم | ۲۵ | ۱% | ۲۱ |
۲۲ | افتتاح مکانهای صنعتی | ۲۳ | ۱% | ۲۲ |
۲۳ | افزایش فعالیتهای گردشگری | ۲۳ | ۱% | ۲۳ |
۲۴ | ادامه پروژههای ناتمام | ۲۲ | ۱% | ۲۴ |
۲۵ | مراکز یا مجتمعهای تجاری | ۲۲ | ۱% | ۲۵ |
۲۶ | مشکل ترافیک باید حل شود | ۲۲ | ۱% | ۲۶ |
۲۷ | مسکن انبوه | ۱۹ | ۱% | ۲۷ |
۲۸ | زمین ورزشی | ۱۸ | ۱% | ۲۸ |
۲۹ | مشکل آب باید حل شود | ۱۷ | ۱% | ۲۹ |
۳۰ | نظافت محیط | ۱۵ | ۱% | ۳۰ |
۳۱ | روسازی | ۱۴ | ۱% | ۳۱ |
۳۲ | مرکز کنگره، فرهنگ و هنر | ۱۴ | ۱% | ۳۲ |
۳۳ | حذف زندان | ۱۳ | ۱% | ۳۳ |
۳۴ | تعیین مرکز جمعآوری زباله و قرار دادن سطلهای زباله | ۱۱ | ۱% | ۳۴ |
۳۵ | حفاظت از مناطق کشاورزی | ۱۱ | ۱% | ۳۵ |
۳۶ | زیرساخت | ۱۰ | ۱% | ۳۶ |
۳۷ | روشنایی | ۱۰ | ۱% | ۳۷ |
۳۸ | سامانبخشی سمت قلعه | ۹ | ۰% | ۳۸ |
۳۹ | باغ | ۸ | ۰% | ۳۹ |
۴۰ | چمن مصنوعی | ۸ | ۰% | ۴۰ |
۴۱ | خانههای ساختمانی | ۸ | ۰% | ۴۱ |
۴۲ | پارکهای کودک | ۷ | ۰% | ۴۲ |
۴۳ | تاسیس سازمان خیریه | ۷ | ۰% | ۴۳ |
۴۴ | منطقه مسکونی جدید باید ایجاد شود | ۷ | ۰% | ۴۴ |
۴۵ | گسترش خیابانها | ۶ | ۰% | ۴۵ |
۴۶ | پایان دادن به شهرنشینی بدون هدایت | ۶ | ۰% | ۴۶ |
۴۷ | دورههای قرآنخوانی | ۶ | ۰% | ۴۷ |
۴۸ | شیوههای بازیافت | ۵ | ۰% | ۴۸ |
۴۹ | امنیت | ۵ | ۰% | ۴۹ |
۵۰ | استخر | ۵ | ۰% | ۵۰ |
۵۱ | برنامهریزی شهرسازی | ۵ | ۰% | ۵۱ |
۵۲ | غذای رایگان عمومی | ۴ | ۰% | ۵۲ |
۵۳ | حذف ایستگاههای پایه | ۴ | ۰% | ۵۳ |
۵۴ | آموزش دینی باید ارائه شود | ۴ | ۰% | ۵۴ |
۵۵ | کمک مالی به افراد فقیر | ۴ | ۰% | ۵۵ |
۵۶ | انتقال دامداری به خارج از شهر | ۴ | ۰% | ۵۶ |
۵۷ | مبارزه با مواد مخدر | ۴ | ۰% | ۵۷ |
۵۸ | جنگلسازی | ۳ | ۰% | ۵۸ |
۵۹ | آسفالت | ۳ | ۰% | ۵۹ |
۶۰ | ایجاد مناطق بزرگ و وسیع | ۳ | ۰% | ۶۰ |
۶۱ | مرکز جوانان | ۳ | ۰% | ۶۱ |
۶۲ | دفع حشرات | ۳ | ۰% | ۶۲ |
۶۳ | مراکز فرهنگی زنان | ۳ | ۰% | ۶۳ |
۶۴ | خدماترسانی به روستاها | ۳ | ۰% | ۶۴ |
۶۵ | افزایش خیابانها | ۳ | ۰% | ۶۵ |
۶۶ | دستگاه خودپرداز | ۲ | ۰% | ۶۶ |
۶۷ | کمک هزینه برای کشاورزان | ۲ | ۰% | ۶۷ |
۶۸ | مکان سرگرمی | ۲ | ۰% | ۶۸ |
۶۹ | تعمیر و نگهداری خانههای قدیمی | ۲ | ۰% | ۶۹ |
۷۰ | نداشتن حیوان در خانه | ۲ | ۰% | ۷۰ |
۷۱ | بازار حیوانات | ۲ | ۰% | ۷۱ |
۷۲ | باید از سرقت جلوگیری شود | ۲ | ۰% | ۷۲ |
۷۳ | روشنایی | ۲ | ۰% | ۷۳ |
۷۴ | فاضلاب | ۲ | ۰% | ۷۴ |
۷۵ | کلانتری | ۲ | ۰% | ۷۵ |
۷۶ | کتابخانه | ۲ | ۰% | ۷۶ |
۷۷ | مختار باید دوباره سازماندهی شود | ۲ | ۰% | ۷۷ |
۷۸ | اعزام سوریهایها به چادرها | ۲ | ۰% | ۷۸ |
۷۹ | سالن سینمای تئاتر ییلماز گونی | ۲ | ۰% | ۷۹ |
۸۰ | دوره برای کودکان | ۱ | ۰% | ۸۰ |
۸۱ | مرکز بهداشت دندان | ۱ | ۰% | ۸۱ |
همانطور که از مقادیر این جدول مشخص است، انتظارات شهروندان ایوبیه که از شهرداری ایوبیه در پرسشنامه شرکت کردهاند ذکر شده است. مدیریت شهرداری باید برنامههای خود را مطابق با این لیست انجام دهد.
انتظارات ذینفعان خارجی:
در طول آمادهسازی برای برنامه راهبردی ۲۰۱۵-۲۰۱۹ برای شهرداری ایوبیه، علاوه بر کارگاههای آموزشی که برای تعیین فعالیتها و اولویتهای آنها انجام شده بود، فرمهای پرسشنامه انتظارات به بیش از ۶۰ موسسه دولتی و بیش از ۹۰ نهاد غیر دولتی ارسال شد. انتظار میرود سازمانها بتوانند انتظارات و نظرات را به دست آورند. ما پاسخها را بررسی کردیم و تیم برنامهریزی استراتژیک در برنامه استراتژیک تجدید نظر کرد.
جدول ۱۴- پاسخ به سوال «شهرداری ایوبیه چه مسائلی را باید در اولویت قرار دهد؟»
موضوع | تعداد انتخاب | نرخ % |
انجام مطالعات برای داشتن تصویر شهر تاریخی و فرهنگی | ۱۴ | ۸.۹۷ |
شروع تحول شهری | ۸ | ۵.۱۳ |
انجام مطالعات جدی برای حفاظت از آثار تاریخی | ۸ | ۵.۱۳ |
مرمت آثار تاریخی | ۷ | ۴.۴۹ |
همکاری با موسسات خیریه | ۷ | ۴.۴۹ |
اولویتبندی خدمات فرهنگی | ۷ | ۴.۴۹ |
تجهیز باغهای مدرسه | ۶ | ۳.۸۵ |
حمایت از دانشآموزان فقیر | ۵ | ۳.۲۱ |
انجام فعالیتهای فرهنگی برای دانشآموزان | ۵ | ۳.۲۱ |
کارهای مرمت ساختمانهای قدیمی | ۵ | ۳.۲۱ |
برنامهریزیهای جدی در تحول شهری | ۵ | ۳.۲۱ |
افتتاح جادهها و خیابانهای جدید | ۴ | ۲.۵۶ |
افزایش نهادهای اجتماعی | ۴ | ۲.۵۶ |
ساختمان تعزیه خانه | ۴ | ۲.۵۶ |
حل مشکلات برق | ۴ | ۲.۵۶ |
بدست آوردن پیشنهادات از سازمانهای غیردولتی برای پروژههایی که باید انجام شوند | ۴ | ۲.۵۶ |
تعیین فعالیتهای مشترک زنان با انجمنهای زنان | ۴ | ۲.۵۶ |
اتخاذ تصمیمات اساسی برای ایوبیه بدون خانههای مجلل | ۳ | ۱.۹۲ |
حل مشکلات زیرساختی | ۳ | ۱.۹۲ |
انجام پروژههای حفاظت از زیباییهای طبیعی | ۳ | ۱.۹۲ |
اولویتبندی دورههای حرفهای به منظور ایجاد و جایگزینی برای نیروی کار کشاورزی فصلی | ۳ | ۱.۹۲ |
همکاری در مطالعات مربوط به سلامت شهروندان | ۳ | ۱.۹۲ |
تکمیل روشنایی خیابانها و معابر | ۳ | ۱.۹۲ |
توجه خاص برای بازدید از اماکن | ۳ | ۱.۹۲ |
تهیه مواد مورد نیاز مدارس | ۲ | ۱.۲۸ |
تعیین نیاز آموزشی به طور مشترک در تحول شهری | ۲ | ۱.۲۸ |
خدمات نظافت برای مدارس | ۲ | ۱.۲۸ |
اولویتبندی مدارس در زمینه زیست محیطی | ۲ | ۱.۲۸ |
پشتیبانی لجستیکی برای ارائه کمکها به نیازمندان | ۲ | ۱.۲۸ |
انجام مطالعات جدی برای سلامت شهروندان | ۲ | ۱.۲۸ |
برنامهریزی زمینههای بازسازی جدید | ۲ | ۱.۲۸ |
افتتاح کتابخانههای عمومی | ۲ | ۱.۲۸ |
ایجاد مارکتپلیس منطقه و نظارت بر آنها | ۲ | ۱.۲۸ |
ساخت روگذر در نزدیکی مدارس | ۲ | ۱.۲۸ |
ایجاد نقاط گردشگری | ۲ | ۱.۲۸ |
تمرکز بر مطالعات افزایش آگاهی برای تمیز کردن | ۲ | ۱.۲۸ |
ایجاد زیرساخت فاضلاب در روستاها | ۲ | ۱.۲۸ |
حمایت از موسسات خیریه | ۲ | ۱.۲۸ |
تمهیدات مربوط به منطقه صنعت سازمانیافته | ۱ | ۰.۶۴ |
ساخت وسایل ورزشی | ۱ | ۰.۶۴ |
روشنایی قبرستانها | ۱ | ۰.۶۴ |
جدول ۱۵- پاسخ به این سوال که «شهرداری ایوبیه باید چه چیزهایی را در اولویت قرار دهد؟»
موضوع | شماره ترجیحات |
دگرگونی شهری | ۲۷ |
حفاظت از میراث تاریخی | ۲۴ |
پارکها و باغها | ۲۲ |
خدمات نظافت | ۲۱ |
نظارت و کنترل | ۲۰ |
ورزش | ۱۹ |
خدمات اجتماعی | ۱۹ |
راهسازی و نگهداری | ۱۹ |
شهرسازی | ۱۴ |
حفاظت از محیط طبیعی | ۱۴ |
فرهنگ-هنر | ۱۱ |
خدمات بهداشتی شهروندان | ۷ |
شهرداری الکترونیکی | ۵ |
خدمات دامپزشکی | ۲ |
تحلیل SWOT:
SWOT: (نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصتها و تهدیدها) روشی است که در آن موسسه و شرایط موثر بر موسسه به طور سیستماتیک مورد بررسی قرار میگیرد. در این تحلیل، نقاط قوت و ضعف موسسه و همچنین فرصتها و تهدیدهای احتمالی مشخص میشوند.
جدول ۱۶- تحلیل SWOT شهرداری ابوبیه
نقاط قوت | نقاط ضعف |
مدیریت عالی با آگاهی از چرخه بصری و پروژه درک مدیریت کارکنان فداکار، توانمند و مجرب ارتباط قوی با سایر نهادها دسترسی به اینترنت فیبر نوری جلسات دورهای با هدف هماهنگی اهمیتی که مدیریت عالی شهرداری به شهرداری اجتماعی، فرهنگی، فیزیکی، اقتصادی و شرکتی میدهد. وجود اداره روابط خارجی که پلی برای دسترسی به بودجه و آمادهسازی پروژهها ایجاد میکند دارای بودجه مستقل دارای ارگان تصمیمگیری موسسه بدون بدهی | کمبود تجهیزات فنی کمبود خدمات تعداد پرسنل ناکافی پارک ماشین نامناسب آرشیو شرکت نامناسب کمبود تجهیزات در ادارهها کم بودن قابلتوجه تعداد پرسنل فنی و واجد شرایط زمینه خدمات بسیار گسترده و پراکنده نقص در استفاده از طرحها و مجوزها ساختار شرکت ناقص داراییهای منقول و غیرمنقول نامناسب شهرداری |
فرصتها | تهدیدها |
غنای ساختار مذهبی، تاریخی و فرهنگی در منطقه افزایش پروژههای بزرگ و معتبر سرمایهگذاری در منطقه وجود مناطق باز برای توسعه و اقامتگاه در طرحهای جدید ساختمانی ۷۱.۸ درصد جمعیت جوان مناطق مسکونی انبوه منطقه آزاد و مناطق سازمانیافته صنعت در منطقه قانون شماره ۶۳۶۰ منابع غنی و کمک مالی که در اختیار مدیریت محلی قرار میگیرد نیروی انسانی جوان و کارآفرین اهمیتی که دولت مرکزی به مدیریتهای محلی میدهد تحولات در عضویت اتحادیه اروپا پروژه GAP زمینهای کشاورزی وسیع، قابل آبیاری و کارآمد | سطح تحصیلات پایین شهروندان خانههای انبوه و شهرنشینی غیرقابل برنامهریزیشده تعداد زیادی از نقصهای زیربنایی و روبنایی عدم هماهنگی بین نهادها در شهر تعداد زیاد مهاجرتها خیابانهای باریک در منطقه عدم توزیع گاز طبیعی در منطقه فعالیتهای نامعقول دامداری دعاوی حقوقی علیه شهرداری از موسسات منحل شده پیچیدگی مجوز با شهرداری متروپولیتن افزایش سریع جمعیت سطح درآمد پایین مردم افزایش تعداد مهاجران سوریهای به دلیل جنگ سوریه و اقامت دائم آنها مشکل ساختوساز در منطقه سطح بالای بیکاری در منطقه |
ارزیابی عمومی:
مطابق توضیحات بالا، مدیریت استراتژیک فرایندی است که سازمان را هدایت میکند، که فعالیتها را با هم انجام دهد، تا به اهداف استراتژیک برسد. تحلیل SWOT، که با دیدگاه استراتژیک مورد تأکید قرار میگیرد، با توجه به پرسشنامههای انتظارات شهروندان و دادههای ذینفعان داخلی و خارجی، نقشه مسیر مهمی برای مدیریت استراتژیک است. سازمانها میتوانند خود را از طریق مدیریت استراتژیک ارزیابی کنند. از طریق مدیریت استراتژیک، سازمان میتواند خود را بسنجد. نقاط قوت و ضعف خود را ارائه دهد. به این ترتیب، سازمانها میتوانند به طور عینی ببینند که به چه اهدافی میتوانند برسند یا به چه اهدافی نمیتوانند برسند. به لطف مدیریت استراتژیک، سازمانها میتوانند خود را یکپارچه ببینند. این یکپارچگی هم مدیریت و سازمان مناسبی را ارائه میدهد و هم پرسنل را به حرکت در راستای اهداف سازمان سوق میدهد. اگر نهادهای دولتی که به تحلیل وضعیت منابع فیزیکی، انسانی و اقتصادی سازمان انجام میدهند، مدیریت استراتژیک را به طور موثر اعمال کنند، میتوانند از منابع خود به طور فعال و موثر استفاده کنند. اگر سازمانهای فاقد دیدگاههای استراتژیک نتوانند هدف خود را به وضوح مشخص کنند، نمیتوانند چشماندازی برای ایجاد اهداف خود داشته باشند. مدیریت استراتژیک که یک فرایند مبتنی بر تحلیل و مشاهده است، ایجاد یک ساختار سازمانی را به منظور جلوگیری از هرگونه نقص یا نوسانات آینده و ایجاد اهداف با دیدگاه بصری، امکانپذیر میسازد. اگر شهرداری منطقه ابوبیه که برنامه استراتژیک خود را با توجه به نتایج پرسشنامه فوق ایجاد کند، اصول مدیریت استراتژیک را مد نظر قرار دهد، به هدف خود برای پیشگام شدن در مسائل شهرداری میرسد و خدمات عمومی خود را ادامه دهد. بخش عمومی باید به مدیریت استراتژیک تبدیل شود تا با تغییرات زمان همگام باشد، تحولات جدید را دنبال کند و به انتظارات اجتماعی پاسخ دهد.
[۱] Şanlıurfa
[۲] Profit margin
[۳] Fred
[۴] Dess
[۵] Gregory
[۶] Lumpkin
[۷] Taylor