بازاریابی برند (Brand Marketing) و بازاریابی محصول (Product Marketing): اجرای کدام یک در سال ۲۰۲۲ بهتر است؟
Brand Marketing vs Product Marketing – Which one is Better for You in 2022?
از زمانی که اینترنت به وجود آمد، بازاریابی دیجیتال نیز ظهور کرد. معمولا دو اصطلاح بازاریابی برند و بازاریابی محصول به دفعات مورد استفاده قرار میگیرند. بحثهای زیادی پیرامون بهتر بودن هر کدام از این دو شیوهی بازاریابی صورت گرفتهاست.
با این وجود آیا واقعا تاکنون به معنای آنها فکر کردهاید؟ چه تفاوتی میان بازاریابی محصول و بازاریابی برند یا برند مارکتینگ وجود دارد؟
در این مقاله به بررسی مفاهیم مرتبط با بازاریابی برند و بازاریابی محصول میپردازیم و سپس تفاوتهای کلیدی آنها را شرح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
بازاریابی برند (Brand Marketing) یا برندینگ چیست؟
آیا عبارتهای برندینگ و بازاریابی برند را زیاد توسط متخصصان بازاریابی و کارآفرینان شنیدهاید؟ آیا تاکنون فکر کردهاید که اصلا بازاریابی برند به چه معنایی است؟
برند، همان راهی است که یک شرکت میتواند خود را از شرکت دیگری متمایز کند. بازاریابی برند یا Brand Marketing، فرآیندی است که در طی آن رابطهی قوی و طولانیمدتی میان یک برند و مصرفکننده، به وجود میآید.
هدف اصلی بازاریابی برند، ایجاد ارزش میباشد. در واقع بازاریابی برند میخواهد برند را به عنواند یک کل، نشان دهد. این شیوهی بازاریابی، بر محصول یا خدمات، متمرکز نیست بلکه داستانی را پیرامون برند (به عنوان یک کل) شرح میدهد.
بازاریابی محصول (Product Marketing) چیست؟
بازاریابی محصول، فرآیند عرضه یا ترویج یک محصول خاص در بازار است که شامل موارد زیر میباشد:
- عرضهی محصول (در صورت وجود محصول جدید)
- جایگاهیابی محصول
- افزایش تقاضا برای محصول
در واقع بازاریابی محصول، فرآیندی است که محصول را به بازار متصل میکند.
بازاریابی برند در برابر بازاریابی محصول: تفاوتها
تفاوتهای اصلی موجود در میان بازاریابی برند و بازاریابی محصول را در زیر مشاهده میکنید:
۱. داستانسرایی
مردم عاشق وجود یک داستان خوب در پشت یک برند هستند و بازاریابی برند این امکان را به شما میدهد تا بتوانید داستان مناسبی را در این زمینه طراحی کنید. توجه بازاریابی برند بر ایجاد یک داستان مناسب برای برند میباشد در حالی که عمدهی تمرکز بازاریابی محصول بر یک محصول خاص است و همین نکته باعث ایجاد تفاوت مهمی در میان این دو شیوه شدهاست.
۲. معیارها
دنبال کردن و ردیابی معیارهای بازاریابی در بازاریابی محصول، کار آسانتری است. دلیل این موضوع آن است که در این شیوه، تمام تمرکز شما صرفا بر روی یک محصول است و به همین دلیل نیز ردیابی کردن معیارها کار آسانتری خواهد بود. بازاریابی برند دارای کمپینهای متعددی است به همین دلیل نیز ردیابی همهی معیارهای آن میتواند کار چالشبرانگیزی باشد.
۳. شناخت
برند شما، چیزی فراتر از یک محصول است. به همین دلیل نیز کسب و کارها، سرمایهگذاریهای کلانی بر بازاریابی برند میکنند چرا که میخواهند برندی برای یک فعالیت بلندمدت داشته باشند. در صورتی که شناخت مثبتی از برند وجود داشته باشد و شرکتی تصمیم بگیرد که اقدام به بازاریابی محصول کند، شناخت و دریافت آن محصول از سوی مخاطبان، آسانتر خواهد بود.
به عنوان مثال نایک محصولات مختلفی دارد و به جای آن که بر بازاریابی محصول تمرکز کند از بازاریابی برند به منظور تأثیرگذاری بیشتر، استفاده میکند.
۴. دانش
بازاریابی برند چیزی شبیه به ایجاد هویت در ذهن مخاطبان هدف است. این نوع بازاریابی باید ماندگار، تأثیرگذار و قابل ایجاد ارتباط باشد. معمولا این شیوه، آن چنان آموزنده نمیباشد. از طرف دیگر بازاریابی محصول، آموزندهتر میباشد چرا که جزئیات ضروریتر یک محصول را با مشتریان به اشتراک میگذارد.
بازاریابی برند در برابر بازاریابی محصول: کدام یک بهتر است؟
زمانی که بحث میشود که کدام یک از این دو شیوه بهتر است، نمیتوان هیچ پاسخ قاطعانهای داد. آنها با یکدیگر فرق دارند و وجود جفتشان برای هر شرکتی ضروری است. معمولا به آن شرکتهایی که قدیمیتر و معتبرتر هستند پیشنهاد میشود تا از بازاریابی برند استفاده کنند.
از طرف دیگر، معمولا به استارتآپها و شرکتهای جدید پیشنهاد میشود که از بازاریابی محصول استفاده کنند. دلیل این موضوع آن است که اگر به دنبال گسترش برند خود هستید نیاز است تا در وهلهی اول آگاهی مخاطبان را از محصول خود افزایش دهید.
اما باز هم تأکید میشود که این موضوع برای هر صنعتی متفاوت است. ممکن است که برخی از استارتآپها رقابت زیادی در بازار داشته باشند و به همین دلیل به استفاده از بازاریابی برند، نیاز خواهند داشت. یا از طرف دیگر ممکن است برخی از شرکتهای قدیمی برای معرفی محصولات جدید و نوآورانهی خود به بازاریابی محصول نیاز داشته باشند.
استفادهی ترکیبی از بازاریابی برند و بازاریابی محصول کار طولانی خواهد بود چرا که در این حالت شما باید بر هر دوی آنها به صورت همزمان متمرکز شوید. شما باید تعادلی میان هر دوی آنها به وجود آورید؛ در واقع باید هم ارزش برند و هم ارزش محصول شما به خوبی درک شود.
سخن آخر